”Jos tilan halkaisija olisi ollut pari millimetriä suurempi, olisimme saaneet lautasjousipakalla 400 newtonin voiman.”
Standardijousia löytyy lukuisia erilaisia, erilaisiin käyttötarkoituksiin, esimerkiksi venttiilivalmistajille, perävaunuteollisuuteen, hisseihin ja prosessiteollisuuteen. Olennaista on löytää aina sopivin ratkaisu kulloiseenkin haasteeseen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä suurempi voimantarve, sitä lyhyempi joustomatka. Perinteisessä kierrejousessa pyöreä teräslanka on se, mistä lähdetään liikkeelle. Sen jälkeen tulee nelikulmainen lanka ja työkalujouset, kunnes päästään lautasjousiin ja lautasjousipakkoihin asti.
Mitta- ja raaka-ainevaihtoehtoja on saatavilla lukuisia. Käytetyimmät ja yleisimmät niistä löytyvät suoraan Jousikaupastamme, loput saamme vaivattomasti ja nopeasti monipuolisen kumppaniverkostomme kautta.
Myös voiman suunnalla on suuri merkitys. Yleensä jouset jakaantuvat puristus- ja vääntöjousiin. Iso osa vetojousen funktiosta eli vetojännityksestä pystytään tuottamaan muillakin jousilla, mikä antaa vaihtoehtoja optimaaliseen ratkaisuun. Tätä ei välttämättä aina tiedetä.
Kierre- ja työkalujousessa voimantuotto voidaan laskea tietty newtonmäärä per millimetri (N/mm) puristusta. Lautasjousissa vain joidenkin millimetrien joustolla pystytään saavuttamaan kymmeniätuhansia newtoneita puristusta. Lautasjousissa käytämme tarpeen ja määritysten mukaan sopivinta – perustason tuotteista aina laadukkaimpiin Mubea-jousiin asti.
Tila on suurin rajoittava tekijä
Lähes jokaisessa jousisuunnittelumme haasteessa tilantarve ja -määrä antavat raamit ratkaisuille. Yhdessä esimerkkitapauksessamme kysyttiin jousilta suurinta mahdollista voimantuottoa tiettyyn rajattuun tilaan: 6 millimetrin halkaisijalla ja 15 millimetrin korkeudella. Kierrejousella pääsimme 62 newtoniin, minisarjan työkalujousella 209 newtoniin. Jos tilan halkaisija olisi ollut pari millimetriä suurempi, olisimme saaneet lautasjousipakalla 400 newtonin voiman.
Yllä oleva esimerkki on tyypillinen tilanne, jossa kokonaissuunnittelussa jousia ei ole otettu riittävästi huomioon. Pienellä tilan laajennuksella olisimme saaneet tuotettua kaksinkertaisen voiman lautasjousien avulla.
”Asiakkaanamme sinun ei tarvitse tietää, millainen on paras ratkaisu. Se on meidän työtämme.”
Suunnitteluun mukaan mahdollisimman varhain
Suunnitteluvaiheessa mainittu esimerkki olisi ollut mahdollisesti pienikin muutos, mutta jälkeen päin muutos aiheuttaisi ylimääräisiä työvaiheita, joilla on aina hintalappunsa. Lähes aina parhaaseen lopputulokseen päästäänkin ajoissa aloitetulla yhteistyöllä suunnittelussa. Asiakkaanamme sinun ei tarvitse tietää, millainen on paras ratkaisu. Se on meidän työtämme. Sinun tarvitsee vain kertoa, millainen haaste pitäisi ratkaista. Voiman- ja tilantarpeen lisäksi haasteet voivat liittyä esimerkiksi lämpötilaan tai jousen liikematkaan.
Yhteistyöllä suunnittelussa voimme vaikuttaa merkittävästi myös tuotannon ja asiakkaidemme tuotteiden hiilijalanjälkeen, karsimalla työvaiheiden määrää jo ennalta. Jousissa materiaalien hyödyntäminen on lähes sataprosenttista, eikä hukkaa juuri synny. Samoin jousiteräs sopii hyvin kierrätysteräkseksi, kun jousi tulee käyttöikänsä päähän.
Haasta meidät jousihaasteellasi, me löydämme ratkaisun!
Markus Jokinen
Jousiliiketoiminnan johtaja
+358 40 827 3289
Pasi Suvela
Tuotepäällikkö, Vantaa
+358 40 668 1832
Lataa jousisuunnitteluopas
Ota avuksesi Meconetin jousisuunnitteluopas. Kokosimme siihen avuksesi vinkkejä täydellisen kierrejousen suunnitteluun.
Lue lisää