Det är lätt att tro att djupdragningsprodukter är dyra. Vi har till exempel stött på kunder som är ovilliga att använda djupdragningsteknik i sina egna processer, eftersom de uppfattar att det är för dyrt att investera i nödvändiga verktyg. Ofta är det emellertid så att man vid kostnadsberäkningen av den ursprungliga investeringen förbiser att titta på alla de positiva bieffekter som djupdragning har på till exempel slutprodukter och särskilt på totalkostnaderna.
Det är nämligen möjligt att uppnå betydande besparingar vid användning av djupdragningsdelar: färre delar behövs, delarnas mätnoggrannhet förbättras och vikten på den färdiga produkten minskar. Kraven på anslutningsdelar blir också mindre eftersom man kan minska svetsarbeten och antal arbetsskeden. Om man beaktar de totala kostnaderna kan de verktygsinvesteringar som kändes dyra i början återbetala sig på mycket kort tid, och man uppnår kostnadsbesparingar med djupdragningsmetoden.
Besparingar i både kostnader och material
Man kan få en slutprodukt i ett enda produktionssteg med hjälp av djupdragningsmetoden. Vi tillverkade en arbetsbricka under motorn till en arbetsmaskin med djupdragningsmetoden. Tidigare svetsades samma produkt ihop av 18 olika metallbitar eftersom brickan behövde krävande pareringar och utrymme för rör. Det var en ganska komplicerad helhet. Med djupdragningsmetoden tillverkade vi arbetsbrickan av en enda del och utan svetsning. Samtidigt blev brickan märkbart lättare och fick mer utrymme för rör.
Det är även möjligt att integrera infällningar i en enda djupdragen form. Man kan till exempel göra infällningar i luckor för låsmekanismer och gångjärn, vilket kan resultera i en betydande minskning av antal delar i den övergripande strukturen. Detta leder också till kostnadsbesparingar, eftersom varje enskild produktkomponent kräver hantering.
Styrka och kvalitet
Djupdragningsproduktens former befäster sig i strukturen så att materialtjockleken kan göras betydligt tunnare. Detta avspeglas både i materialkostnader och slutproduktens vikt – en tunn produkt är lätt.
Vid djupdragning härdas plåtmaterialet som ett resultat av formningen. Formerna kan användas för att göra förstyvningar i produkten som ökar dess styrka. Behovet av svetsning minskar märkbart med djupdragningsmetoden, och ibland kan man till och med överge svetsning helt och hållet. Svetsning av tunnplåtsprodukter är ofta ett långsamt arbetsskede och en rå process som försämrar både måttnoggrannhet och utseendet på den färdiga produkten.
Måttnoggrannhet och designglädje
Djupdragningsverktyget visar sin spetskompetens senast i det skede när produkterna tillverkas i serieproduktion. Komponenterna är exakta och repeterbarheten i själva tillverkningsprocessen är fantastisk. Man kan också uppnå en mycket slät och högklassig produktyta.
Djupdragningstekniken ger dessutom produktdesigner och formgivare nästan fria tyglar att visualisera och skapa visuellt tilltalande och funktionella slutprodukter, men mer om detta i vårt nästa blogginlägg.
Hannu Siltanen
Hannu Siltanen är produktchef för djupdragningsprodukter och har arbetat på Meconet sedan 2005. Karriären hos Meconet startade med försäljning i fabriken i Äänekoski. Under årens lopp har många olika produkter och projekt passerat, där Hannu och hans team har kommit fram med idéer för nya lösningar och utnyttjat de möjligheter som djupdragningstekniken erbjuder.
Vill du veta mer om djupdragninsteknologin? Ladda tips för djupdragning!
Fråga mer om djupdragning
Kontakta ossTips: Servostyrda djupdragningsmöjligheter för produktdesign
Hämta tips