Djupdragning
Metallformning utan fogar med djupdragning
Djupdraging är en metod där metall formas i ett produktspecifikt verktyg.
Själva processen innebär att råmaterialet fixeras i verktygets under del för att sedan med en kontrollerad rörelse och tryck för samman verktygets över och under del, och resultatet blir en färdig produkt. Då rörelsen och trycket kan anpassas och kontrolleras under tillverkningen ges stora möjligheter till design och form på den färdiga produkten.
Många olika material
Man kan använda material som exempelvis aluminium, koppar, stål, belagt stål, rostfritt stål eller syrafast stål vid djupdragning. Tjockleken på materialet som vanligtvis används för djupdragning är 0,5–4,0 millimeter och råmaterialets maximala storlek är 2,2 x 3,0 meter. Materialet som ska formas måste vara i mjukt tillstånd, vilket innebär att härdat stål inte passar som material för djupdragning. Vid djupdragning kan vi tillverka produkter med upp till en halv meter djup/höjd.
Fördelar inkluderar täthet, foglöshet och mångsidiga former
Djupdragningstekniken har många fördelar. I svetsade tunnplåtkonstruktioner ger fogarna vanligtvis upphov till problem när det gäller den färdiga produktens toleranser, kvalitet och täthet. Vid djupdragning görs formerna i ett stycke, vilket innebär att det inte uppstår fogar och produkten förblir tät på alla sidor.
Djupdragningstekniken ger tillgång till nästan obegränsade produktdesign. Djupdragning kan användas för att skapa produktformer som gör produkten starkare utan att behöva öka materialets tjocklek. Därför används metoden bland annat inom fordonsindustrin för att skapa former och styrka i fordonets karossplåtar. Produkter som tillverkats med djupdragning är också betydligt lättare än till exempel gjutgods.
Ämnad för volymproduktion
Djupdragningsprodukter kräver en produktspecifik verktygsform som kunden investerar i innan produktionen påbörjas. På grund av den initiala investeringen bör produktionsvolymerna vara minst hundratals, om inte tusentals, stycken per år. Verktyget är hållbart och kan användas för att tillverka minst tiotusentals stycken. Verktyget tillverkas av verktygsstål som är starkare än vanligt stål. Vid behov kan formens kritiska områden även härdas eller beläggas.
Efterbehandling med 3D-laserskärning
3D-laserskärning används för att göra nödvändiga hål, snitt och former i den pressade produkten. Metoden är ett flexibelt sätt att exempelvis göra flera olika slutproduktvarianter av samma formad produkt.
Robotsvetsning vid behov
Vid behov utför man även svetsning av ev. beslag och tillbehör till Djupdragningsprodukter. Man strävar vanligtvis efter att slutföra hela produkten med djuppressningsmetoden, men ibland är det motiverat att utföra ytterligare steg genom att svetsa fast till exempel gångjärn, fästöglor eller andra förstärkande delar. I mindre volymer svetsar man för hand och vid större produktionsvolymer används robotsvetsning. Vi använder CMT-teknik (Cold Metal Transfer) vid svetsning för att minimera värmeöverföring och säkerställa hög kvalitet och måttnoggrannhet hos slutprodukten.
Tvätt och beläggningar ingår även i tjänsteutbudet
Under djuppressning kräver plåtstycket lätt oljesmörjning för att förhindra att materialet glider och att verktyget eller produkten slits. Efter processen skyddar oljan den dragna produkten från rost, men vill man avlägsna oljebeläggningen skickas produkterna genom tvättmaskiner. Vi använder våra samarbetspartner för att utföra nödvändiga ytbehandlingar såsom pulverlack.
Tips: Servostyrda djupdragningsmöjligheter för produktdesign
Hämta tipsBlogg
Djupdragningsmetoden ger kostnadsbesparingar
Det är lätt att tro att djupdragningsprodukter är dyra. Vi har till exempel stött på kunder som är ovilliga att använda djupdragningsteknik…
Läs mer