Liiketoimintastrategiamme pohjautuu kestävään kehitykseen. Oman toimintamme osalta tavoitteemme on puolittaa hiilijalanjälki vuoteen 2025 ja saavuttaa hiilineutraalius viimeistään vuonna 2030.
Yhtä tärkeää on tarjota asiakkaillemme mahdollisuuksia hiilijalanjälkensä pienentämiseen. Keinoja on lukuisia. Keskeistä on, että pääsisimme suunnittelemaan tuotteita kanssanne mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Silloin myös CO2-päästöihin pystyy vaikuttamaan merkittävimmällä tavalla.
Säästöt tehdään suunnitteluvaiheessa
Toivomme, että asiakkaamme ottavat meidät tuotesuunnittelunsa tueksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mitä enemmän pääsemme vaikuttamaan tuotteen suunnitteluun, materiaalivalintoihin, valmistusmenetelmiin, pakkausvalintoihin ja logistisiin ratkaisuihin, sitä suurempiin päästövähennyksiin voimme päästä.
”Toivomme, että asiakkaamme ottavat meidät tuotesuunnittelunsa tueksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.”
Suunnittelussa voidaan miettiä esimerkiksi tuotteen muotoilua. Optimaalisilla muodoilla materiaalin leikkausprosessissa syntyvää jätettä voidaan minimoida. Mitä vähemmän materiaalia tarvitsee käyttää sitä pienemmät päästöt valmistuksesta aiheutuvat. Suunnittelussa voidaan simuloida tuotteen kestävyyttä ja painoa. Oikeilla materiaalivalinnoilla ja valmistustekniikoilla riittävän rakenteellisen lujuuden voi saavuttaa ohuemmallakin levyllä.
Teräs on merkittävin päästöihin vaikuttava tekijä
Suurin osa tuotteistamme on teräksestä valmistettuja. Ja ylipäänsä metallit tekevät 90–95 % yrityksemme hiilijalanjäljestä. Oman toimintamme osuus jää siis noin viiteen prosenttiin. On sanomattakin selvää, että materiaalien valinnoilla ja materiaalinkäytön optimoinnilla voidaan saada merkittäviä asioita aikaiseksi.
”Olemme kehittäneet asiakkaitamme varten CO2-laskurin, jolla voi vertailla materiaalin käytön vaikutusta tuotteen kokonaispäästöihin.”
Terästehtailtakin saa nykypäivänä hiilivapaata terästä. Sen hinta on toki korkeampi, mutta usein kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut ovat yritysten strategiassa keskeisessä asemassa ja siksi hiilivapaan teräksen käyttö alkaa olla monille perusteltua.
Olemmekin kehittäneet asiakkaitamme varten CO2-laskurin, jolla voi vertailla materiaalivalintojen vaikutusta tuotteen kokonaispäästöihin. Laskuri ottaa huomioon Scope 1–3 (suorat ja epäsuorat) kaikki päästöt.
Case: lähes 2 000 tonnia CO2-päästöjä vuodessa
Laskuri kertoo konkreettisesti vaihtoehtoisten materiaalivalintojen merkityksen. Hyvä esimerkki on asiakkaamme, jolle teimme vuonna 2023 lukuisia erilaisia komponentteja. Yhteenlaskettuna tuotannosta aiheutui 1 980 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Teräksen osuus tästä oli: 1 931 tonnia. Hiilineutraaliin – tai osittain kierrätettyyn teräkseen siirtymisen merkitys on valtava.
Loppukäyttäjillekin hintaa merkittävämpi asia saattaa olla vastuullisesti valmistettu tuote. Tämä trendi tuskin on vähenemään päin.
Näin vähennät CO2-päästöjä tuotteidesi osalta
- Suunnittelu
Muotoiluissa kannattaa suosia muotoja, jotka minimoivat leikkausprosessin aikana syntyvän jätteen. Osien tehokas ja tarkka sijoittaminen levylle voi vähentää jätettä merkittävästi. - Materiaalivalinnat
Valitse materiaaleja, joiden ympäristövaikutukset ovat vähäisemmät. Tähän sisältyy hiilineutraalien materiaalien tai kierrätysmateriaalien valinta. Myös tuotannon ja kuljetuksen aikaisiin päästöihin voi vaikuttaa materiaalivalinnoilla. - Valmistusprosessit
Valitse energiatehokkaita valmistusprosesseja. Prosessit, jotka vaativat vähemmän energiaa tai jotka voidaan toteuttaa alhaisemmissa lämpötiloissa, aiheuttavat yleensä pienemmän hiilijalanjäljen. - Tuotteen elinkaari
Suunnittelussa on hyvä huomioida tuotteen kestävyys ja pitkäikäisyys. Tuotteet, jotka kestävät pidempään, vähentävät vaihtamisen tarvetta. Näin voidaan vähentää materiaalin ja energian kokonaiskulutusta pidemmällä aikavälillä. - Kierrätettävyys
Varmista, että tuote on helppo purkaa ja kierrättää sen käyttöiän lopussa. Purkamisen suunnittelu voi tehostaa kierrätysprosesseja. - Kuljettaminen ja pakkaaminen
Kuljetusten hiilijalanjälkeä voi vähentää suunnittelemalla tuotteita, jotka ovat kompakteja tai jotka voidaan purkaa kuljetusta varten. Käytä ympäristöystävällisiä pakkausmateriaaleja ja optimoi pakkaussuunnittelu jätteen vähentämiseksi.
Blogi
Meconet kohti hiilineutraaliutta
Vastuullisuudella on keskeinen rooli Meconetin nykypäivässä ja vielä vahvemmin tulevaisuudessa. Ilahduttavaa on, että viimeisimpien kolmen vuoden aikana kysyntä vastuulliselle ja eettiselle toiminnalla alalla on kasvanut merkittävästi.
Lue lisää